Den 10. løvspringsturnering:

Hans Dahl løvspringsmester

Af Poul Buhl

Det var i år 10. gang, vi afholdt vores store forårsturnering, Løvsprings EMT. Jubilæumsturneringen havde samlet 74 deltagere, det samme antal som sidste år. De spillere, der i årenes løb har vundet turneringen, var inviteret til at deltage i Jubilæumsklassen, hvor Hans Dahl Pedersen fra Skovbo overraskende, men fortjent sikrede sig den ekstra store førstepræmie.


Det var 10. gang, vi arrangerede Løvsprings EMT, og det var den sæson, hvor vi fejrede klubbens 70 år. Derfor måtte vi næsten gøre lidt ekstra ud af turneringen, og vi besluttede at invitere alle de tidligere års løvspringsmestre til at deltage i en invitationsklasse, hvor vi udsatte en ekstra stor førstepræmie på 2.500 kr. Pengene kom ind ved salg af annoncer i turneringsprogrammet, og vi takker Ringsted Sparekasse, Jyske Bank, Den Danske Bank, Unibank og Sparekassen Vestsjælland for deres velvillige støtte.

Selv om turneringen kun har været spillet 9 gange, er der faktisk 11 løvspringsmestre, fordi vi har ladet spillerne dele titlen, når flere sluttede lige på førstepladsen, og det er sket langt de fleste gange. 7 af dem takkede ja til invitationen, og vi fyldte klassen op ved at tildele Michael Lynge et wildcard som den spiller, der har opnået flest point i turneringens mesterklasse gennem tiderne.

Blandt deltagerne havde vi for første gang en IM. Det var Mikkel Antonsen, der vandt på deling i 1990, og som med sine 2419 var tårnhøj ratingfavorit. Juniordanmarksmesteren Thorbjørn Bromann var en mulig outsider, mens der vel ikke på forhånd var nogen, der tilskrev de andre deltagere nogen reelle chancer for at tage sejrspalmerne.

Det blev imidlertid hurtigt klart, at Mikkel ikke var i superform. I de fire første runder måtte han af med tre remiser til Palle Sivertsen, Hans Dahl og Max Nielsen. Mikkel tilskrev selv de svigtende resultater, at han havde benyttet turneringen til at eksperimentere med sit åbningsspil, men da han mod slutningen fik gang i scoringen, var det for sent.

For Thorbjørn så det i starten af turneringen ganske lovende ud, men han kom sig aldrig over nederlaget til Hans Dahl i tredje runde, hvor han bukkede fælt i tidnøden og tabte en god stilling i løbet af et par træk. Derefter tabte han flere partier og sluttede i bunden, mens Hans Dahl pludselig var et varmt bud på turneringssejren. I fjerde runde holdt han remis mod Mikkel trods hårdt presset, og så havde han et på papiret "let" program tilbage. Det lykkedes faktisk også for Hans at vinde over både Hans-Henrik Madsen, Jørgen Peter Hansen og Palle Sivertsen, selv om de to sidste pressede ham i lange slutspil på remisgrænsen.

Med 51/2 point sluttede Hans Dahl på en flot førsteplads og fik som en lille ekstrapræmie et kandidatresultat ud af anstrengelserne. Flot. Mikkel Antonsen måtte tage til takke med andenpræmien, tæt fulgt af Max Nielsen og Michael Lynge. Alle disse fire sluttede ubesejrede, hvilket siger noget om en ret høj remisprocent. Men også om en temmelig jævnbyrdig turnering.

Hans Dahl er som bekendt gammel Ringstedspiller, men efter en pause sidst i 1980´erne genoptog han karrieren sammen med sønnen Henrik i Skovbo, der ligger lidt tættere på. Henrik er også blevet en habil mesterspiller, selv om hans resultater ikke er helt så stabile som faderens. Hans rundede i øvrigt de 50 år her i foråret, og det er da egentlig rart at se, at de gamle kan være med endnu.


 Palle Sivertsen, Dianalund......2094
Nr Navn 1 2 3 4 5 6 7 8   Ialt  
1  Hans Dahl Pedersen, Skovbo......2140 X 1/2 1/2 1/2 1 1 1 1 5.5
2  Mikkel Antonsen, SK34 Nyk.F.....2419 1/2 X 1/2 1/2 1/2 1 1 1 5
3  Max Nielsen, Enkeltmedlem.......2132 1/2 1/2 X 1/2 1/2 1 1/2 1 4.5
4  Michael Lynge, Nykøbing Sj......2107 1/2 1/2 1/2 X 1 1/2 1/2 1/2 4
5 0 1/2 1/2 0 X 0 1 1/2 2.5
6  Thorbjørn Bromann, Nykøbing Sj..2254 0 0 0 1/2 1 X 0 1 2.5
7  Hans-H. Madsen, Hedehusene..2076 0 0 1/2 1/2 0 1 X 0 2
8  Jørgen Peter Hansen, Dianalund..2079 0 0 0 1/2 1/2 0 1 X 2Mesterklassen

At vi havde en invitationsklasse betød selvfølgelig, at Mesterklassen ikke var helt så stærk som den kunne have været. Men den var såmænd stærk nok, og med 16 deltagere havde den også en pæn størrelse.

Ratingfavoritter var vores B-medlem, Michael Jørgensen, der stiller op for AS 04, og Jan Nordenbæk, der stiller op for Sydøstfyn. Men mens Michael spillede en solid turnering og kun satte en enkelt remis til, spillede Jan elendigt og kom aldrig over de 50%. Michaels 61/2 point er den højeste score i turneringens Mesterklasse nogen sinde, men det rakte ikke til et kandidatresultat. Til gengæld er det første gang førstepræmien er havnet her i kommunen, og det blev også tilfældet med andenpræmien. Den gik til Leif Jensen, der repræsenterer Køge, men både Michael og Leif bor i Benløse. Der er uden tvivl potentiale til et 2. divisionshold her i byen, men sådan er der jo som bekendt så meget. Der var ingen der repræsenterede klubben i Mesterklassen, men vores andet B-medlem Morten Madsen sluttede næstsidst.Michael Jørgensen, AS046.5
Leif Jensen, Køge5.0
Anders Arnkilde, Næstved4.5
Gert Jørgensen, Slagelse4.0
Flemming Preuss, Næstved4.0
Jacob Kronow, Slagelse4.0
Brian Jørgensen, Skakspilleren3.5
Henrik Dahl Pedersen, Skovbo3.5
Jan Nordenbæk, Sydøstfyn3.5
Samuel Eddy, Nykøbing Sj.3.5
Bjarne Haar, Taastrup3.5
Thomas Flindt, Haslev3.0
Lars Christensen, Haslev3.0
P. O. Krogh, Skovbo2.0
Morten Madsen, Dianalund1.5
Karsten Foli, Skælskør1.0Basisklasse 1

Som sædvanlig var det i Basisklasserne, vores "rigtige" medlemmer førte sig frem. Der plejer at være fire basisklasser i turneringen, men i år kunne det kun blive til tre.

I Basis 1 var Søren M. Larsen ratingfavorit, men han har et problem med at få sine stillinger over remisgrænsen. Efter et choknederlag i første runde til Haslevs i øvrigt ganske lovende junior Kasper Henriksen blev det kun til seks remiser! Karsten Jensen var med fremme midtvejs, ind til han fik bank af selvsamme Kasper. Martin Andersson fik vist lidt mere kvalificeret modstand end han er vant til, men klarede næsten sin forventede score.

De unge spillere kom imidlertid ikke til at dominere klassen i år. Førstepræmien blev et anliggende mellem veteranerne Henning Rasmussen fra Nykøbing S og Svend Eckert fra Skælskør, begge årgang 1934. Svend stillede op med klassens laveste ratingtal, men førte alligevel inden sidste runde, hvor det imidlertid lykkedes Henning at overhale ham og vinde klassen.Henning Rasmussen, Nykøbing S5.5
Svend Eckert, Skælskør5.0
Henrik Christensen, Haslev4.5
Martin Lind Mortensen, Forlev4.5
Kasper Henriksen, Haslev3.5
Jens Hjorth Hansen, Vordingborg3.5
Karsten Jensen, SK1927 Ringsted3.5
Dennis Jensen, Køge3.5
Peter Holst, Nykøbing S3.5
Søren M. Larsen3.0
Martin Andersson, SK1927 Ringsted2.5
Carl Otto Nielsen, Dianalund2.5
Flemming Dickow, Dianalund2.5
Morten H. Olsen, Dianalund2.5Basisklasse 2

Tommy Elholm har kuret lidt ned ad ratinglisten de seneste par år, men han var en af favoritterne til at vinde Basis 2 i år. Han var da også med fremme helt til det sidste og lå inden sidste runde lige med Stefan M. Krøyer fra Haslev.
I sidste runde spillede Stefan remis, og dermed var vejen åben for Tommy, hvis han kunne vinde sit parti. Han stod imidlertid elendigt hele vejen igennem, og selv om hans modstander ikke spillede det bedste, måtte han indkassere turneringens første nederlag.

Jonas Nilsson var også med fremme hele vejen og fulgte et halvt point efter Tommy uden nederlag. I sidste runde skulle han "bare" have remis for at få præmie, og det plejer han altid at kunne få. Men denne gang kiksede det. Det var Martin Nikolajsen, der vandt deres indbyrdes parti og dermed vandt 2. præmien på deling med blandt andre Tommy. Martin stillede op som næstlavest rated, men han har en sund indstilling til tingene. Han var ikke tilfreds med bare at vinde rating, han ville også gerne have præmie! Det lykkedes, selv om han i næstsidste runde var fuldstændig væk i et slutspil med et tårn for lidt - men som han alligevel vandt!!

Torben W. Petersen sluttede på en lidt mere anonym placering og havde måske fået mere ud af det, hvis han ikke havde været forhindret i at komme til sidste runde, som han derfor måtte tabe uden kamp. Men det var da positivt, at alle vores spillere i denne klasse vandt rating - i modsætning til Basis 1!Stefan M. Krøyer, Haslev5.5
Tommy Elholm, SK1927 Ringsted5.0
Bo Munksgaard, Næstved5.0
Martin Nikolajsen, Sk1927 Ringsted5.0
Jonas Nilsson, SK1927 Ringsted4.5
Jan Mouritsen, Næstved4.5
Orla Lind Mortensen, Forlev4.5
Per Christoffersen, Haslev3.5
Søren Jensen, Forlev3.5
Dan Brønnum Jensen, Taastrup3.5
Ib Christoffersen, Haslev3.0
Michael Skovgaard, Vordingborg3.0
Torben W. Petersen, SK1927 Ringsted3.0
John B.Hansen, Vordingborg3.0
Kim Orup, Greve3.0
Jørgen Jensen, Forlev2.0
Alan Krag-Jacobseb, Køge1.5
Mogens Svava, Næstved0.0Basisklasse 3

Vi havde seks spillere med i den nederste klasse, som vi plejer at vinde. De sidste to år har Martin Nikolajsen taget førstepræmien. I år var Lars med for første gang i flere år, og Michael og Poul Nielsen kunne måske også blande sig i toppen. Det kom imidlertid til at gå helt anderledes.

Poul kunne slet ikke leve op til sit stærke spil i klubturneringen, han kom elendigt fra start og tabte de tre første runder. Michael kom til at flytte en løber uden at se på stillingen i anden runde, og efter et choknederlag til Jimmy i tredje var også han forvist til en midterplacering.

Lars kom fornuftigt fra start med 3 af 4, men han slog ikke til, da det gjaldt i topopgørene mod Karie og Gunnar Reinager. Med 4 point til slut tjente han dog lidt rating.

Men det blev til en præmie til os, og den kom fra en helt uventet kant. Jimmy spillede sin første EMT, og han gik til den med krum hals. Ganske vist havde han kun 2 af de første 4, men i de sidste tre runder vandt han overbevisende over gode folk, og det sikrede ham en delt tredjepræmie med 5 point, og en virkeligt lovende EMT-debut.

Farhad og Inette havde det svært, men Farhad fik da reddet 2 point til sig, mens der desværre ikke blev nogen til Inette. Hun havde ellers fortjent at vinde over Farhad, men så satte hun dronningen i slag! Men det skal nu nok blive til noget med tiden. Girl power!Abdullahi M. Karie, Slagelse5.5
Morten Rytter, Slagelse5.5
Gunnar Reinager, Sorø5.0
Jimmy Petersen, Sk1927 Ringsted5.0
Lars Vilsgaard, SK1927 Ringsted4.0
Henrik Nielsen, Haslev4.0
Steen J. Hansen, Tølløse4.0
Jacob Hein, Espergærde3.5
Michael Christensen, SK1927 Ringsted3.5
Jørgen Andersen, Skælskør3.5
Knud Christensen, Slagelse3.0
Henrik Dinesen, Næstved3.0
Poul Nielsen, SK1927 Ringsted3.0
Arne M. Hansen, Haslev2.5
Henning Nielsen, Forlev2.5
Knud Astrup, Nykøbing S.2.5
Alan Krag-Jacobseb, Køge2.0
Inette Vintersfjord, SK1927 Ringsted0.0
 Ringstedspillernes ratingpræstationer


 Basis 1 
     Martin Andersson   - 6
     Karsten Jensen    -10
     Søren M. Larsen   -54

 Basis 2 
     Martin Nikolajsen  +140
     Jonas Nilsson    +38
     Tommy Elholm     +23
     Torben W. Petersen  +14

 Basis 3 
     Jimmy Petersen    +99
     Lars Vilsgaard    +38
     Farhad Abdi     - 6
     Michael Christensen -11
     Inette Vintersfjord -42
     Poul Nielsen     -43

     Ialt        +180