12. Løvfalds EMT:

En begivenhedsrig weekend ...

Af Poul Buhl

Den tredje weekend i september dannede endnu engang rammen om Løvfaldsturneringen, der i år havde samlet 38 deltagere. Samtidig deltog 28 børn i den allerede traditionsrige minilejr for børn, som vi afholdt for anden gang

Det ser ud til, at vores gamle løvfaldsturnering omsider er kommet til ære og værdighed igen. Det har været en lidt hård omstilling, efter at jeg i 1995 som en af mine første handlinger som ny formand lavede den om til en weekendturnering. Især vores egne medlemmer virkede i starten ikke specielt lune på den turneringsform, men tingene har udviklet sig siden. Hvor vi i 1995 havde sølle 4 Ringstedspillere med ud af i alt 24, var det tilsvarende tal i år hele 13 ud af i alt 38.

Det pynter selvfølgelig lidt, at forskellige af vores "gamle" medlemmer er vendt tilbage efter en periode i eksil, men der er også dem, der har fået øjnene op for, at Løvfalds EMT faktisk er blevet en stærkt besat turnering, som det kan være attraktivt at deltage i, næsten uanset hvor på styrkespekteret man befinder sig - tidligere har vi haft et "hul" i turneringen under Mesterklassen, men det blev lukket i år. Da jeg lagde tilmeldingslisten frem til orientering i klubben tirsdagen før move-off, fik Karsten Jensen således lyst til at være med, og da en brødebetynget Thomas Flindt torsdag aften ringede og meldte en Haslev-junior fra - det tredje afbud til turneringen - kunne det ikke passe meget bedre. Altså blev der fem seksmandsgrupper og en monradgruppe med 8 mand. Og med 12 mesterspillere passede det præcis med to hele mesterklasser.

Det blev som sædvanlig en hektisk torsdag aften med lodtrækning, beregning af forventet score og ratingtabeller, trykning af turneringsprogram og udarbejdelse af rundekort og turneringstabeller. Men det er jo ved at blive helt naturligt. Det er efterhånden ikke så helt få turneringer, hvor jeg har arbejdet til et stykke ud på natten med at få det hele klar til tiden. Men erfaringen viser, at det nytter ikke noget at være i god tid. Så sker der alligevel et eller andet i sidste øjeblik, så man bare kan gå i gang med at lave det hele om. Og det kom jo også til at holde stik i år. Da jeg var næsten færdig med ratingberegningen, ringede Thomas - og jeg kunne starte forfra!

Men fredag klokken 18.30 var alt klart til at jeg kunne byde velkommen til den 12. Løvfalds EMT. Jeg havde allieret mig med Martin Lind Mortensen fra Forlev, der havde bedt om at være med som turneringslederpraktikant. Hvilket viste sig at være til uvurderlig hjælp, for så kunne han jo passe de "voksne" når jeg i løbet af weekenden var turneringsleder for børnene. Hvilket vel at mærke virkelig er noget der kræver sin mand.

Turneringen var ganske spændende i næsten alle klasser, og gennemgående klarede Ringstedspillerne sig godt. Det blev til tre delte førstepræmier og en delt andenpræmie. I rating blev det til en lille nettogevinst til klubben på 23 point.

Det er en af turneringens traditioner, at den regerende løvfaldsmester bliver detroniseret. Selv om flere har forsøgt at genvinde titlen, er det aldrig lykkedes for nogen at forsvare den. Og faktum er, at der efter 12 turneringer står 12 forskellige navne på vandrepokalen. Det lykkedes nemlig heller ikke for Jacob Carstensen at forsvare det mesterskab, som han lidt overraskende vandt sidste år. Det nye navn på pokalen blev Thomas Bach Nielsen - Ballerups førstebræt, som under turneringen havde indlogeret sig hos Hans Henrik Hansen. Allerede i første runde fik man forvarslet til tronskiftet, da Thomas vandt over Jacob, og da han også slog Leif Jensen i anden runde var han alene i spidsen - og han holdt føringen til målstregen.

Det var måske lidt skuffende, at vores B-medlem Michael Jørgensen, der stillede op som ratingfavorit, havde en decideret dårlig turnering, og at Thorbjørn Bromann tilbød Thomas remis efter fem træk i det sidste parti, hvor han ellers kunne have fået en delt førsteplads hvis han vandt. Men sådan er der jo så meget.

I Mester 2 var det lavestratede Thomas Flindt, der prægede begivenhederne. Han førte fra start til mål, men efter et højdramatisk parti i sidste runde, hvor han på et hængende hår reddede en remis mod Henrik Dahl, måtte han dele førstepladsen med vores nye førstebræt, Hans-Henrik Madsen, der stillede op for sin nye klub for første gang - i denne omgang. Han er jo trods alt "egen avl", som man siger om spillere der har trådt deres børneskaksko i oplandet. Han spillede en nogenlunde solid turnering uden nederlag, selv om han var heldig mod Thomas Flindt.

Også Hans-Henriks lillebror Morten er vendt tilbage til os som fuldgyldigt medlem efter et par år i Dianalund. Men det var ikke lige hans turnering, og han havde vist mest ladet sig overtale til at være med fordi jeg havde bildt ham ind, at han som den eneste har været med i alle løvfaldsturneringerne. Den holder desværre ikke helt, for han sad over i 1995 - så det bliver kun til 11 ud af 12 mulige. Det er imidlertid stadigvæk rekord, og trods hans beskedne scoring i år er han stadig den spiller, der har opnået flest point i turneringen gennem tiderne.

Karsten Jensen var ene om at repræsentere klubben i Basisklasse 1. Karsten lagde hårdt ud mod klassens favorit, Kasper Kristensen fra Nykøbing F - manden der snød os for oprykningen til 3. division ved at vinde over Obert i sidste runde i holdturneringen. Karsten stod imidlertid til gevinst - indtil han pludselig blev stillet over for en mattrussel, som han heldigvis lige akkurat kunne parere med en evig skak. Lørdag tabte Karsten begge partierne til Kasper Henriksen og Svend Eckert - det er vist tredje gang i år han taber til Svend, så det ligner efterhånden et kompleks. Men så tog han sig sammen og vandt de to partier søndag, og dermed fik han alligevel et ganske fornuftigt resultat ud af det.

I de tre sidste basisgrupper stillede vi med halvdelen af deltagerne, og de fleste klarede sig fint.
I Basis 2 var Martin Andersson med til at præge begivenhederne og sluttede med 3 1/2 point uden nederlag på en delt førsteplads sammen med klassens ratingfavorit, Rasmus A. Hansen fra Roskilde, efter at de havde spillet en temmelig kort remis i sidste runde. Jonas var også med fremme fra starten, indtil et lidt ærgerligt nederlag til netop Rasmus kostede topplaceringen, men han kunne til gengæld glæde sig over en helt pæn ratinggevinst. Det kunne til gengæld ikke Morten Olsen, der også er vendt hjem fra eksil, men vi har fået ham tilbage i en sørgelig forfatning med et stærkt invalideret ratingtal, og han fortsatte nedturen i denne turnering.

I Basis 3 havde vi endnu en hjemvendt spiller med. Man er jo efterhånden rørt til tårer, men Otto Sparre er altså vores fjerde generhvervelse i denne sæson, og han har som bekendt været længere væk end alle andre. Tilsyneladende har opholdet i Australien virket inspirerende, for han fejede al modstand til side og sluttede på 4 point og en delt førsteplads. Ironisk nok tabte han kun et enkelt parti - til Arne Skov, som kun fik det ene point! Arne havde stillinger til flere point, men satte meget til på grove overseelser. Men der er jo ikke andet at sige til det, end at den slags skal spilles væk. Martin Nikolajsen stillede op i en EMT for første gang siden han vandt 155 ratingpoint i Løvspringsturneringen, og hvis nogen var bekymrede for om han kunne klare sig på det nye niveau han havde spillet sig op på, så var der ingen grund til det, for med 3 point vandt han yderligere 25 ratingpoint.

I Basis 4 lagde Michael Christensen stærkt ud med to gevinster, hvorefter han spillede resten remis! Det er en ganske usædvanligt høj remisprocent for den nederste klasse i en skakturnering, men han fik faktisk nøjagtigt det samme resultat sidste år. Og ligesom sidste år blev det til en delt andenpræmie. Førstepræmien snuppede Bo Heine Larsen fra Viby, den ene af turneringens to jyske deltagere. Han tabte til Michael i første runde, men så vandt han resten!

Poul Nielsen sluttede på 2 point og beholdt sit ratingtal, Jimmy Petersen fik også 2 point, men tabte lidt rating. Det pinte ham lidt, specielt da han lidt uovervejet kom til at opgive mod Inette i en vundet stilling. Men så kom Inette da også på tavlen i denne turnering ...


Partier fra Løvfalds EMT

Mesterklasse 1
En sort weekend for løvfaldsmesteren
Af Thomas Bach Nielsen

Med det lønlige håb om at møde god modstand og samtidig selv spille godt, havde jeg tilmeldt mig Ringsteds koordinerede efterårsturnering, Løvfalds EMT. Jeg blev ikke skuffet. Den øverste gruppe havde en gennemsnitsrating på 2189, og resultatmæssigt blev det min bedste turnering længe.

I første runde vandt jeg med sort uden det store besvær over Jacob Carstensen fra Kalundborg. Ganske vist overså jeg et par dronningefangster undervejs, men min erfaring siger mig, at jeg sjældent spiller særlig godt om fredagen i disse weekendturneringer, så det tog jeg ikke så tungt. Ved DM vandt jeg også over Jacob Carstensen med sort i første runde. Jacob er simpelthen min førsterundes-yndlingsmodstander! Efter partiet kørte vi til Hans Henrik, og jeg gik straks i seng for at være klar til lørdagens strabadser.

I anden runde mødte jeg Leif Jensen. Han siges at være glad for at spille slutspil, men hans indsats i første runde mod Michael Jørgensen tydede ikke på, at han er særlig god til slutspil. I det parti fik han kun remis i et slutspil med merbonde, og så kunne han endda have tabt!

Leif Jensen - Enkeltmedlem
Thomas Bach Nielsen - Ballerup
CK 1.1.11
1.e4 c6 2.Sf3 d5 3.Sc3 dxe4 4.Sxe4 Sf6 5.Sg3 h5!?
Et træk som jeg tidligere med held har brugt mod Jørgen Hvenekilde.
6.Lc4 h4 7.Sf1 h3.
Konsekvent spillet. Bonden er selvfølgelig kommet lidt langt hjemmefra, men hvid kan ikke umiddelbart erobre den.
8.g3 Sbd7 9.d4 Sb6 10.Lb3 a5.
Frem med randbønderne!
11.c3 Lf5 12.Se3 Le4 13.Lc2 Lxc2 14.Dxc2 e6 15.Ld2 Le7 16.O-O-O Sfd5 17.Kb1 a4 18. Tde1.
Det forkerte tårn. Leif ville spille det andet tårn til f-linien for at understøtte et fremstød med f-bonden, men den plan bliver aldrig til noget.
18...c5.
Sort udnytter straks, at tårnet har forladt d-linien.
19.Sxd5 Dxd5 20.De4 cxd4 21.Sxd4 Dxe4+.
Jeg fandt det sikrest at bytte dronninger af, inden jeg rokerede.
22.Txe4 O-O 23.Kc2?
Spild af tid. Ikke et træk, der vidner om den store slutspilsforståelse.
23...Tfc8 24.Sf3 Sd5 25.a3.
Forhindrer det truende b7-b5-b4.
25...b5 26.Kb1 Ta7(!)
Den rigtige måde at doble tårnene i c-linien på. Efter 26...Tc7 var 27.Lf4 generende.
27.The1 Tac7 28.Sg1 Lf6 29.Sxh3(?)
Overser sorts trussel. 29.Se2 var bedre.
29...b4!
Et smukt gennembrud, der afgør partiet.
30.cxb4.
30.axb4 a3 31.bxa3 Txc3! vinder også for sort.
30...Lxb2 31.Kxb2.
Leif gør opgaven let for mig. Men også efter 31. Sf4 Lxa3 32.Sxd5 exd5 33.Te8 Kh7 34.Txc8
Txc8 35.Te3 Lxb4 36.Lxb4 Tb8 vinder sort.
31...Tc2+ 32.Ka1 Txd2 33.T4e2 Td3 34.Sf4 Txa3+ 35.Kb2 Tb3+ 36.Ka1 Sxb4 37.Tb1.
Tillader mat, men der var intet forsvar. Jeg må nu med skam meddele, at jeg var tæt på at spille 37...g5 med pointen 38.Txb3 axb3 39.Sh5 Sd3 og hvid er helt færdig, men mat i to er selvfølgelig lettere.
37...Ta3+ 38.Kb2 Ta2+. 0-1.

Efter denne sejr førte jeg med et helt point. Dette forspring holdt jeg resten af turneringen. I pausen viste Hans Henrik stolt den lokale superbrugs frem (det må vist være vores Kvickly - men alting er vel meget større i Ballerup! red.) og serverede mig en glimrende frokost.

I tredje runde prøvede jeg noget nyt mod Benkö-gambit uden den store succes. Faktisk kom jeg til at stå i underkanten. Det lykkedes mig dog at få remis uden de store problemer. Om aftenen fejrede Hans Henrik og jeg min foreløbige førsteplads med kylling, rødvin og cognac.

I fjerde runde blev turneringen reelt afgjort. Jeg skulle møde Michael Jørgensen med sort. Da jeg førte 3-1 i vores indbyrdes opgør forventede jeg, at han ville gå hårdt til sagen for at få hævn. Det kom til at holde stik. Han lavede et chancerigt bondeoffer, og havde følgende gode stilling efter 18 træk:

Michael Jørgensen - AS 04
Thomas Bach Nielsen - Ballerup
OI 5.18

1.d4 Sf6 2.c4 c5 3.d5 e5 4.Sc3 d6 5.e4 g6 6.f3 Lg7 7.Le3 a6 8.Dd2 Sbd7 9.Sge2 Tb8 10.h4 b5 11.Sg3 b4 12.Sd1 h5 13.Sf2 Sh7 14.Ld3 Lf6 15.Se2 Lxh4 16.g3 Lg5 17.f4 exf4 18.gxf4 Lh6.
Nu ville 19.O-O-O bringe hvids konge i sikkerhed. Hvid har masser af tid. Angrebet løber ingen vegne. I stedet spillede Michael det vilde ...
19.e5?! dxe5 20.Se4 exf4 21.Lxf4 Se5!?
Eneste træk for sort. Pointen er springergaflen på f3.
22.Lxe5.
Dette træk havde jeg slet ikke set, men det er hvids bedste.
22...Lxd2+.
Hvilken brik ville du slå tilbage med?
23.Sxd2?
Taber officer. Trækket er også ulogisk. Springeren skal selvfølgelig holdes fremme i angrebet. 23.Kd2 førte til uklart spil med gode chancer for hvid. Se bare 23...O-O-O 24.Txh5 Lg4 25.Txh7 Kxh7 26.Sf6+ Dxf6 27.Lxf6 Kh6 28.Th1 Lh5 29.Sf4 og hvid står klart bedst.
23...O-O 24.Lxb8 Lg4 25. Lg3 Te8.
Bindingen af springeren vinder en officer for sort.
26.Sf1 Df6 27.O-O-O.
Officeren kunne ikke reddes.
27...Lxe2 28.Lxe2 Txe2 29.Sd2 Sf8 30.The1 Txe1 31.Txe1 Sd7.
Blokerer d-bonden. Nu afgør sorts fribønder resten.
32.d6 h4 33.Se4 Df3 34.Lh2 h3 35.Kd2 f5 36.Sg3 Df4+. 0-1.

Dermed havde jeg vundet tre partier i træk med sort. Gad vide hvornår det sidst er sket? Det sker i hvert fald ikke hvert år!
I sidste runde spillede jeg remis efter fem træk! Min modstander kunne få en delt førsteplads hvis han vandt, men han var allerede utilfreds med sin stilling, og jeg havde jo ingen grund til at risikere noget.

Da jeg gerne ville hurtigt hjem til familien, lod jeg Hans Henrik modtage førstepræmien på mine vegne. I toget kunne jeg glæde mig over en ratingfremgang på 25 point og formentlig en tilsvarende fremgang i ELO-rating.

Mesterklasse 2
En heldig mand
kommer til byen!
Af Hans-Henrik Madsen

Som nogle sikkert har bemærket, er jeg vendt tilbage til byen og skakklubben. Jeg har købt et hus i Kærehave, og der har jeg slået mig ned sammen med hustruen og katten!

Når jeg skriver vendt tilbage er det fordi som nogle ved og andre ikke ved har jeg før været medlem af klubben vistnok fra 1982-85. Dengang var jeg en ung lovende skoleskakspiller fra de nok så berømte skoleskakhold fra Benløse Skole. Derude på Benløse skole var der en masse børn og unge som under kyndig vejledning af Arne Klinder og Leif Jensen fik interessen for skakken. Interessen var fantastisk for skak på den skole. Når der kom en ny elev på skolen var det første spørgsmål han fik: "Kan du spille skak?"

Sådan en interesse gav en stor konkurrence mellem os alle, og var selvfølgelig med til at spillestyrken hurtigt blev forøget. Når nogle af os blev stærke nok, fik vi et vink af Arne eller Leif om at prøve en rigtig skakklub i skikkelse af 1927 Ringsted. I den periode kom der rigtig gang i klubben, i hvert fald hvad angår det sociale. En enkelt fodbold eller bordtenniskamp mellem runderne forekom naturligt for de fleste!

Tilbage i nutiden ser jeg stadig nogle fra dengang, men også nogle nye ansigter og det vidner da om en form for udskiftning.
Men for at komme tilbage til overskriften for denne artikel, må mit held i min debutturnering for Ringsted Skakklub betegnes som fantastisk. Det lykkedes faktisk for mig at vinde Mester 2 i den 12. udgave af Løvfalds EMT. Det havde de fleste sikkert forventet, men totalt ude af form og uden nogen form for træning havde jeg i hvert fald mine bange anelser om hvordan det ville gå mig. Lad det være sagt med det samme: "Jeg var skide heldig". Forsætter det sådan i fremtiden har jeg mange klubmesterskaber foran mig i Ringsted Skakklub!

Her kommer mine partier fra turneringen, et efter et. Det vil give et vist indtryk af, at det er de onde, der vinder turneringer i skak. Første modstander var Jens Askgaard, Næstved, ham har jeg aldrig mødt før.

Jens Askgaard - Næstved
Hans-Henrik Madsen - 1927 Ringsted
QG 5.2
1.d4 d5 2.c4 dxc4 3.Da4+ Sc6 4.Sf3 Sf6 5. Dxc4 Lf5 6.e3 e6 7.Le2 Le7 8.O-O O-O 9.b3 Sb4 10.Sa3 Tc8 11.Lb2 a6 12.Tfd1 b5 13.Dc1 c5 14.dxc5 Txc5 15.Dd2 Td5 16.De1 Txd1 17. Txd1 Dc8 18.Lxf6 gxf6 19.Sd4 Lg6 20.Tc1 Dd7 21.Sac2 Sxc2 22.Sxc2 Tc8 23.Sd4 e5 24.Sf3 La3 25.Txc8+ Dxc8 26.Dd2 Dc2 27. Dxc2 Lxc2 28.Sd2 Lb4 29.Sf3 Lc3.
Dette slutspil bør jeg nok kunne vinde på grund af de magtfulde sorte løbere, men det blev bare aldrig til noget.
30.Kf1 Kf8 31.Se1 Lb1 32.a4 bxa4 33.bxa4 a5
34.Ld3 Lxd3+ 35.Sxd3 Ke7 36.e4 f5 37.f3 fxe4 38.fxe4 h5 39.Ke2 f5 40.Kf3 Kf6 41.g3 Ld4. 1/2-1/2.

Næste modstander Thomas Flindt, Haslev. Jeg havde mødt ham for et par år siden, hvor han nærmest var mest farlig for sig selv, men Thomas er bestemt blevet bedre siden!

Hans-Henrik Madsen - 1927 Ringsted
Thomas Flindt - Haslev
SI 47.10

1.e4!?
For første gang i rigtig mange år forsøger jeg mig med kongebonden.
1...c5 2.c3 Sf6 3.e5 Sd5 4.d4 cxd4 5.Sf3 d6 6.cxd4 Sc6 7.Sc3?
Et forsøg på at være morsom!
7...dxe5 8.Db3?
Totalt dumt, det må være et udtryk for undervurdering af modstanderen. Stillingen er allerede håbløs, og vi har kun spillet 8 træk.
8...Sxc3 9.bxc3 exd4 10.cxd4 e6 11.Lb5 Ld7 12.O-O Le7 13.d5 exd5 14.Dxd5 O-O 15.Dh5 Lf6 16.Tb1 g6 17.Dh6 Lg7 18.Df4 Lf5 19.Tb3 Te8 20.Lb2 Te4 21.Dc1 Lxb2 22.Dxb2 Sd4 23.Sxd4 Txd4 24.Te3 Le6 25.Le2 b6 26.a3 Dd6 27.g3 Td8 28.Te1 Dd5 29.Lf3 Da2 30.Db5 Dc4 31.Dg5 Dc5 32.Df6 Df5 33.De7 T4d7 34.Dh4 Td2 35.g4 Df4 36.Kg2.
36...T8d3 37.Dg3 Dxg3+ 38.Kxg3 Txe3 39. Txe3 Tb2 40.Kf4.
I tidnøden sætter jeg en bonde direkte i slag og har nu et håbløst slutspil, med f-bonden havde
jeg haft en vis form for remis chancer.
40...Txf2 41.Ke5 Kg7 42.h4 Td2 43.Tc3 Tb2 44.Ld1 Tb5+ 45.Kf4 Td5 46.Lf3 Tb5 47.Ld1 a5 48.Te3 h6 49.La4 Tb2 50.Lc6 Tb3 51.Txb3 Lxb3 52.Ke5 f6+ 53.Kd6 a4 54.Kc7 f5 55.g5 hxg5 56.hxg5 Kf7 57.Kxb6 f4 58.Kc5 Ke6 59.Le4!
Hvad gik der galt, Thomas? Nu er stillingen remis, da sort bliver nødt til at dække bonden på g6 med kongen eller at spille partiforsættelsen. 59.Ke5 60.Lxg6 f3 61.Ld3 Ld1 62.g6 Kf6 63.Kd4 Le2 64.Le4 f2 65.Lg2 Kxg6 66.Ke3 f1D 67.Lxf1.
Remis, da sort ikke kan vinde med a-bonden og den forkerte løber!
67...Lxf1 68.Kd2 Kf5 69.Kc3 Lb5 70.Kb4 Le8 71.Kc3 Ke4 72.Kb2 Kd3 73.Kb1 Kc3 74.Ka2. 1/2-1/2.

Uretfærdigt, men godt kæmpet. Efter dette drama var jeg moralsk ovenpå til partiet mod Anders Arnkilde.

Anders Arnkilde - Næstved
Hans-Henrik Madsen - 1927 Ringsted
QP 6.3.4

1.d4 d5 2.Sf3 Sf6 3.Lf4 c5 4.e3 Lg4 5.Sbd2 e6 6.h3 Lh5 7.c3 Sbd7 8.Le2 Le7 9.O-O O-O 10.Se5 Sxe5 11.dxe5 Lxe2 12.Dxe2 Sd7 13.e4 f6 14.exd5 fxe5 15.dxe6 exf4 16.exd7 Dxd7 17. Tad1 Tae8 18.Dc4+ Kh8 19.Sf3 Dc7 20.Td5 a6 21.a4 Db8 22.Th5 g6 23.Td5 b5 24.Dd3 c4 25.Dc2 Lf6 26.axb5 axb5 27.h4 b4 28.b3 cxb3 29.Dxb3 bxc3 30.Tb5 Dc7 31.h5 gxh5 32. Txh5 Df7 33.Db5 Dg6 34.Sh4 Lxh4 35.Txh4 c2 36.Dd5 De4 37.Dd2 Tc8 38.g3 De5 39.Dd3 Dg7 40.Tc1 fxg3 41.fxg3 Tfd8 42.De3 Tc3 43.Txh7+ Kxh7 44.De4+ Kg8 45.De6+ Kh8 46.Dh3+ Dh7 47.Dg4 Txg3+ 48.Dxg3 Tg8 49.Dxg8+ Kxg8 50.Kf2 Dd3. 0-1.

Pludselig førte jeg turneringen, uden at jeg følte, at jeg var kommet i gang! Søndag morgens kamp var mod Henrik Dahl fra Skovbo. Normalt spiller Henrik meget solidt, men i dette parti blev jeg tromlet ned.

Henrik Dahl Pedersen - Skovbo
Hans-Henrik Madsen - 1927 Ringsted
CK 1.2.9

1.e4 c6 2.c4 d5 3.cxd5 cxd5 4.exd5 Sf6 5.Sc3 Sxd5 6.Sf3 e6 7.Lc4 Le7 8.O-O O-O 9.d4 Sxc3 10.bxc3 Dc7 11.De2 Sd7 12.Lb2 b6 13.Lb3 Lf6 14.Sd2 Lb7 15.Se4 Le7?
Herefter begynder det for alvor at gå galt. 15... Lxe4 var det eneste rigtige.
16.Tfd1 Sf6 17.Sg5 Ld5 18.c4 Lb7 19.d5 exd5 20.cxd5 Ld6 21.Tac1 Dd7 22.Lxf6 gxf6 23.Se6?!
Måske lige smart nok - alle andre træk vinder!
23...fxe6 24.dxe6 De7 25.Txd6 Dxd6 26.Td1 Dc6 27.e7+ Kh8 28.exf8D+ Txf8 29.Ld5 Dc7 30.Lxb7 Dxb7 31.Db5 Ta8 32.g3 De4 33.Dd7 De2 34.a4 Te8 35.Td4 De7 36.Dd5 De5 37.Dxe5 fxe5 38.Td7 a5 39.Td6 Tb8 40. Td5 Te8 41.Kg2 Kg7 42.Kf3 Te6 43.Ke4 Kf6 44.Td7 Tc6 45.Txh7 Tc4+ 46.Ke3 Txa4 47. Th6+ Kf5 48.Txb6 Ta3+ 49.Ke2 Ta2+ 50.Kf3 e4+ 51.Ke3 Ta3+ 52.Ke2 Ta2+ 53.Kf1 e3 54.f3 Tf2+ 55.Ke1 Txf3 56.Tb5+ Kg4 57. Txa5 Tf2 58.Ta4+ Kf3 59.Tf4+ Kg2 60.Th4 Kf3 61. Tf4+. 1/2-1/2.

Prøv at se på ovenstående diagram og forstil dig, at du sidder med den hvide stilling. Du ville næppe vurdere den til remis?

Det sidste parti var mod bror Morten, og her var der vel ikke tale om held. Morten ville bare ikke spille skak i denne turnering. Grunden til at jeg vandt er sikkert, at der kun er en spiller, der spiller dårligere åbningspil end mig, og det er ... Morten!!

Hans-Henrik Madsen - 1927 Ringsted
Morten Madsen - 1927 Ringsted
VO 2.4

1.d4 b6 2.e4 Lb7 3.Ld3 Sf6 4.Sd2 e6 5.Sgf3 d5 6.e5 Sfd7 7.O-O c5 8.c3 c4 9.Lc2 g5 10.b3 cxb3 11.axb3 g4 12.Se1 h5 13.f4 Dc7 14.Lb2 Sc6 15.f5 O-O-O 16.Sd3 a6 17.Sf4 exf5 18.Sxd5 Db8 19.Lxf5 Sxe5 20. Sxb6+ Kc7 21.Sxd7 Sxd7 22.De2 Te8 23. Dc4+ Kd8 24.Lxd7 Kxd7 25.Txf7+ Te7 26. La3 Txf7 27.Dxf7+ Kc6 28.Df6+ Ld6 29.Sc4. 1-0.

Altså blev resultat for mine 5 kampe 31/2 p, og det var vel cirka 1-11/2 for meget. Jeg vil slutte for denne gang med at håbe, at heldet vil fortsætte i nærmeste fremtid.
Basisklasserne

Karsten Jensen spiller af en eller anden grund ofte bedst i de sidste runder af en turnering. Der skal god moral til at komme igen efter en miserabel start på en femrunders turnering, hvor man har tabt til de to lavestratede. Men Karsten har viljen. Her hans gevinst fra sidste runde.

Stig Tanggaard - Næstved
Karsten Jensen - 1927 Ringsted
SI 37
1.e4 c5 2.Sf3 Sc6 3.d4 cxd4 4.Sxd4 Sf6 5.Sc3 e5 6.Sdb5 d6 7.Lg5 a6 8.Sa3 b5 9.Sd5 Le6 10.c4 Da5+ 11.Ld2 b4 12.Sxf6+ gxf6 13.Sc2 Db6 14.Se3 Lh6 15.Ld3 a5 16.O-O Lxe3 17.Lxe3 Sd4 18.f4 h5 19.f5 Ld7 20.Kh1 Lc6 21.Tf3 h4 22.Th3 Ke7 23.Dg1 Tag8 24.Lxd4 exd4 25.Tf3 Tg4 26.h3 Tg5 27.Df2 Dc5 28.g4 hxg3ep 29.Txg3 Txf5 30.Dg2 De5 31.Tg4 Tfh5 32.Tg3 Dxg3. 0-1.

Martin Andersson kom ikke helt sovende til sin delte førsteplads i Basis 2. Lørdag eftermiddag var han ude i det helt store drama mod turneringens yngste deltager, 11-årige Carina Jørgensen. Det er ganske imponerende at have 1601 i rating i den alder, men hun er også regerende danmarksmester i skoleskak i sin aldersgruppe. Og derudover er hun pige-danmarksmester. Helt så imponerende resultater kan Martin ikke prale af, men han vandt dog turneringens længste parti.
Martin Andersson - 1927 Ringsted
Carina Jørgensen - Tjalfe
SI 3
1.e4 c5 2.Sf3 d6 3.d4 cxd4 4.Sxd4 Sf6 5.Ld3 g6 6.Le3 Lg7 7.c3 O-O 8.Sd2 Sc6 9.f3 Ld7 10.g4 a6 11.h4 h5 12.Le2 e6 13.Lg5 hxg4 14.fxg4 Sxd4 15.cxd4 Da5 16.O-O Sh7 17.Le3 Lb5 18.h5 Lxe2 19.Dxe2 gxh5 20.gxh5 Sf6 21.h6 Lh8 22.e5 dxe5 23.h7+ Kxh7 24.Dh2+ Kg8 25.dxe5 Se8 26.Dg3+ Lg7 27.Se4 Dxe5 28.Sf6+ Dxf6 29.Txf6 Sxf6 30.Lh6 Se8 31.Kh1 Kh7 32.Lxg7 Sxg7 33.Tg1 Sf5 34.Dh3+ Sh6 35.Dd3+ Sf5 36.Dd7 b5 37.Db7 Sh4 38.Tf1 Sf5 39.Tg1 Sh4 40.De4+ Sg6 41.Db7 Kh6 42.Tg2 Sf4 43.Tg4 e5 44.De7 Sg6 45.Df6 Kh7 46.Tg2 a5 47.Th2+ Kg8 48.Dg5 Kg7 49.Dh6+ Kf6 50.Tf2+ Ke6 51.Dh3+ Ke7 52.Df5 Ta6 53.Tc2 Ta7 54.Tc6 Te8 55.Tf6 Tf8 56.Tb6 Te8 57.Txb5 Kf8 58.Tb6 Kg8 59.Df2 Tea8 60.Df3 Kh7 61.Tf6 Kg7 62.Txf7+ Txf7 63.Dxa8 Te7 64. Dxa5 e4 65.Kg1 e3 66.Kf1 e2+ 67.Ke1 Sf4 68.Dg5+ Sg6 69.a4 Te5 70.Dg4 Kf6 71.b4 Se7 72.b5 Sd5 73.b6 Sxb6 74.Df4+ Tf5 75.Dd4+ Kg5 76.Dxb6. 1-0.

Jonas stillede op med et af klassens laveste ratingtal, og det gav gode muligheder for at tjene ratingpoints. De fleste i klubben ved af erfaring, at han er farlig for enhver, og med en lille smule mere held kunne han godt være kommet til tops i denne turnering. Han kom godt fra start med en gevinst over Morten Olsen - der ville klare sig meget bedre, hvis ikke han spillede så ustabilt!

Morten Olsen - 1927 Ringsted
Jonas Nilsson - 1927 Ringsted
KP 3.7
1.e4 e5 2.Sf3 Sf6 3.Sc3 Sc6 4.Lb5 d6 5.d4 exd4 6.Sxd4 Ld7 7.Sxc6 bxc6 8.Ld3 Sg4 9.Lf4 g5 10.Lg3 Lg7 11.O-O h5 12.h3 h4 13.hxg4 hxg3 14.fxg3 Ld4+ 15.Tf2 Th6 16.Lc4 Lxf2+ 17.Kxf2 Df6+ 18.Ke3 De5 19.Se2 Lxg4 20.Dd4 Lxe2 21.Dxe5+ dxe5 22.Kxe2 Ke7 23.Tf1 f6 24.Kf3 Td8 25.Ke3 Th2 26.Tf2 Td4 27.Ld3 Th1 28.Kf3 c5 29.b3 a5 30.a4 Td1 31.Ke3 Kf7 32.Ke2 Tg1 33.Ke3 g4 34.c3 Td8 35.Lc4+ Kg6 36.Tc2 Tdd1 37.Le2 Tc1 38.Txc1 Txc1 39.Kd2 Tg1 40.Lxg4 Txg2+ 41.Le2 Txg3 42.b4 cxb4 43.cxb4 axb4 44.a5 Ta3 45.a6 f5 46.exf5+ Kxf5 47.Kc2 Kf4 48.Kb2 Ke3 49.Lf1 c5 50.Kc2 Kd4 51.Lb5 c4 52.Kd2 Ta2+ 53.Kc1 e4 54.Kb1 b3 55.Kc1 e3 56.Kd1 c3 57.Ke1 Ta1+. 0-1.

Otto Sparre vendte tilbage til skakscenen med et af turneringens mest bemærkelsesværdige partier. Otto hæver skakspillet til et næsten kunstnerisk plan, her ofrede han to officerer med et lidt tvivlsomt udbytte - men vandt!

Otto Sparre - 1927 Ringsted
Leif Kristensen - SK 1934 Nyk. F.
SI 1
1.e4 c5 2.Sf3 d6 3.Sg5 Sf6 4.Lc4 e6 5.O-O h6 6.Sxf7 Kxf7 7.f4 Sxe4 8.f5 Sf6 9.fxe6+ Lxe6 10.Lxe6+ Kxe6 11.Sc3 Sbd7 12.d4 cxd4 13.Sd5 Kxd5 14.Le3 Ke6 15.Lxd4 Kf7 16.Lxf6 Sxf6 17.Dd5+ Ke8 18.Db5+ Dd7 19.Dd3 Le7 20.c4 Dc6 21. Tae1 Db6+ 22.Kh1 Kd8 23.Dg6 Dc7 24.Dxg7 Tg8 25.Dxh6 Dc6 26.Tf3 Sg4 27.De6 De8 28.c5 Tg6 29.Dd5 Dc6 30.Dh5 Tg8 31.Dh7 De8 32.h3 d5 33.Tf7 Th8 34.Df5 Sh6 35.Dxd5+ Kc8 36.Tfxe7 Dc6 37.De5 Td8 38.b4 b6 39.b5 Dxc5 40.De6+ Kb8 41.Te8 Txe8 42.Dxe8+ Dc8 43.De5+ Dc7 44.Dd5 a5 45. Te8+. 1-0.

Jeg vil spare Arne Skov for at få et af sine partier bragt, selv om han for det meste spillede udmærket, indtil han satte et eller andet i slag. Det var han nu langt fra ene om, for der blev virkelig begået mange fejl i Basis 3, hvor der da heller ikke blev spillet en eneste remis. Specielt Leif Kristensen stod for noget af turneringens grimmeste skak.

Martin Nikolajsen spillede en fornuftig turnering, han vandt i de ulige runder og tog imod, hvad han fik forærende. Både i første og sidste runde vandt han pudsigt nok et tårn på nøjagtig den samme måde. Her partiet fra første runde.

Martin Nikolajsen - 1927 Ringsted
Casper Berg - SK 1934 Nyk. F.
VO 5.3
1.e4 Sc6 2.Sf3 d6 3.Sc3 Sf6 4.d4 Lg4 5.Lb5 a6 6.Lxc6+ bxc6 7.h3 Lh5 8.Lg5 e6 9.g4 h6 10.Lxf6 gxf6 11.gxh5 Tb8 12.Sd2 d5 13.Sb3 Lb4 14.Dg4 Ke7 15.O-O-O a5 16.Sa4 Tg8 17.Df4 Tg5 18.h4 Txh5 19.Dg4. 1-0.

Michael Christensen lagde hårdt ud i Basis 4 ved at slå den senere turneringsvinder i 1. runde.

Bo Heine Larsen - Viby
Michael Christensen - 1927 Ringsted
SI 32.1.9
1.e4 c5 2.Sf3 d6 3.d4 cxd4 4.Sxd4 Sc6 5.Sc3 g6 6.Le3 Lg7 7.Lc4 Ld7 8.O-O Sf6 9.f4 O-O 10.f5 Sa5 11.Ld3 Tc8 12.h3 Sc4 13.Lxc4 Txc4 14.Dd3 Dc8 15.Tac1 Sh5 16.Sd5 Te8 17.b3 Tc5 18.c4 Sf6 19.b4 Sxd5 20.cxd5 Txc1 21.Txc1 Db8 22.Sb5 Lxb5 23.Dxb5 Td8 24.Dc4 Le5 25.Dc7 Kf8 26.fxg6 hxg6 27.Dxb8 Txb8 28.Tc7 a6 29. a4 Ke8 30.La7 Ta8 31.Txb7 Txa7 32.Txa7 Ld4+ 33.Kf1 Lxa7 34.Ke2 Kd7 35.g4 e6 36.h4 exd5 37.exd5 Ke7 38.h5 gxh5 39.gxh5 Kf6 40.Kf3 Kg5 41.Ke4 f5+ 42.Kf3 Kxh5 43.Kf4 Kg6 44.Kf3 Kf6 45.Kf4 Ld4 46.b5 axb5 47.axb5 Lc5 48.Kf3 Ke5 49.Ke2 Kxd5 50.Kd2 f4 51.Ke2 Ke4 52.Ke1 d5 53.Ke2 f3+ 54.Ke1 Ke3 55.Kf1 d4 56.Ke1 d3 57.Kf1 f2 58.b6 Lxb6 59.Kg2 Ke2 60.Kg3 f1D 61.Kg4 d2 62.Kg5 Kd3 63.Kg6 d1D 64.Kg5 Dd2+ 65.Kg6 Dfg2+. 0-1.

Selv om Michael i sidste ende ikke kom helt til tops, spillede han en god turnering og fik revancheret sig lidt for løvspringsturneringen i foråret, hvor han ikke var helt på toppen. Det var til gengæld dengang Jimmy Petersen, men han kunne ikke helt holde stilen denne gang. Med 2 point måtte han aflevere lidt ratingpoint, denne gang, men det skal såmænd nok komme tilbage senere. I sidste runde brillerede han med en rigtig flot kombination.

Jimmy Petersen - 1927 Ringsted
Bjarne Pedersen - Faxe
EO 23
1.c4 e5 2.Sc3 Lc5 3.e3 Sf6 4.d4 exd4 5.exd4 Le7 6.Sf3 O-O 7.Le2 Te8 8.O-O b6 9.Lf4 d5 10.Sb5 Sa6 11.Se5 Lb7 12.cxd5 Sxd5 13.Lg3 c6 14.Sc3 Sac7 15.Tc1 c5 16.dxc5 Lxc5 17.Lc4 a6 18.a4 Le7 19.Db3 Lf6 20.Sxf7 Kxf7 21.Lxc7 Dxc7 22.Sxd5 De5 23.Sxb6+ Kf8 24.Sd7+. 1-0.

Lige som sidste år er der lavet en turneringsbog for årets løvfaldsturnering - indeholdende samtlige 95 partier, situationsrapporter undervejs, statistikker osv. LøvfaldsBUHLLETINEN er på 56 sider og kan købes hos Poul Buhl for 40 kr.

Som sidste år var der også en skønhedspræmie for turneringens bedste kommenterede parti. Der var 3 kandidater til denne udmærkelse, og den tilfaldt Thorbjørn Bromann for hans gevinst i 4. runde over Jacob Carstensen. Et parti, som Thorbjørn selv betegner som et af sine bedste nogensinde i Nykøbing Sjælland Skakklubs nye klubblad, der meget passende hedder "Bondeknolden".

Partiet skulle også vise sig at blive det eneste, der blev vundet med de hvide brikker i Mester 1!

Thorbjørn Bromann - Nykøbing S
Jacob Carstensen - Kalundborg
Thorbjørn Bromann kommenterer
SI 12.5.4
1.e4 c5 2.Sf3 d6 3.d4 cxd4 4.Sxd4 Sf6 5.Sc3 a6.
Najdorf-varianten i Siciliansk.
6.f4 e5 7.Sf3 Sbd7 8.a4 Le7 9.Ld3 O-O 10. O-O exf4 11.Lxf4 Db6+ 12.Kh1 Dxb2 13.De1 Db6 14.Sd5 Sxd5 15.exd5 Dd8 16.c4 Sc5 17. Lc2 Lg4 18.Dg3 Lxf3 19.Txf3 Lh4 20.Dh3 g6.
Alt dette har Jacob spillet før med glimrende resultater. Bl.a. mod Max Nielsen, der her forsøgte sig med 21.Taf1?!
21.Lh6 Lf6 22.Taf1 Lg7 23.g4!
Hertil har begge spillere rykket á tempo, men nu begynder Jacob for første gang at tænke.
23...De7 24 Te3! Dd7?
Nyhed. Jacob Carstensen-varianten i Najdorf! GM Am. Rodriguez angiver her varianten 24... Le5!? 25.Lxf8 Txf8, hvorefter sort skulle have kompensation for det tabte materiale. Begge de implicerede spillere var dog enige om, at hvid må stå noget bedre.
25.Lxg7! Kxg7 26.Dh4.
Idéen med Lxg7. Hvid har nu kontrol over de vigtigste felter.
26...f6.
Sort kunne have forsøgt 26...Tae8 27.Th3 Th8 28.Df6+ Kg8 29.Thf3, men det er der ikke så meget ved for sort.
27.Th3 h5!?
Alternativet var 27...Kg8, men det er noget møg efter 28.Lxg6! hxg6 29.Dh8+ Kf7 30. Dxf6+ efterfulgt af mat.
28.gxh5 g5 29.h6+ Kh8 30.Dd4!! De7
Det går ikke at tage tårnet. 30...Dxh3 31.Txf6 Kg8 32.h7+! Dxh7 33.Lxh7+ Kxh7 34.Txd6 og hvid vinder.
31.Te3! Df7 32.Tg3!
Truer Txg5.
32...Tae8.
32...Kg8 33.h7+.
33.Txg5 Te2 34.Tg7 Txh2+!?
Et desperat træk! 34...Dh5 35.Th7+ Kg8 36. Tg1+ med efterfølgende mat.
35.Kxh2 Dh5+ 36.Kg1.
Sort opgav. Tidsforbrug: Hvid: 53 min. Sort: 43 min. 1-0.

For de statistisk interesserede kan det i øvrigt nævnes, at turneringen blev domineret af de sorte brikker, der vandt en kneben samlet sejr med 35 gevinster mod 34 hvide gevinster. Der var overvægt af sorte sejre i begge mesterklasserne, hvilket egentlig er temmelig usædvanligt - ikke mindst at der var 7 sorte gevinster mod kun 1 hvid i Mester 1! Remisprocenten var højest i mesterklasserne, der begge havde 7 remiser (46%) og lavest i Basis 3, hvor der ikke var en eneste. De længste partier blev spillet i Mester 2, hvor gennemsnittet var 42 træk, mens de ikke overanstrengte sig i Mester 1 med et gennemsnit på kun 28 træk pr. parti.