Før holdturneringen 1998/99

Af Poul Buhl

Formanden serverer en lettere forsinket analyse af sæsonens holdturnering op til sæsonpremieren. Hvad kan vi forvente af klubbens hold?

En skakklubs resultater i holdturneringen har efterhånden i stigende grad fået betydning for, hvor attraktivt det er at spille i den. Måske er den almindelige mesterspiller blevet mere resultatfikseret, måske handler det om at personlig udvikling og prestige har udkonkurreret de gode gamle værdier som kammeratskab og klubånd. I visse områder af landet skifter folk klub oftere end Atletico Madrid skifter træner, og hvem der egentlig spiller for hvem og hvorfor kan være overordentlig vanskeligt at holde styr på.

Men betalt skak og kontraktspillere er endnu ikke kommet til Ringsted. Og selv om vi også har et par udskiftninger på vores bedste hold i år, har det nok ikke den helt store betydning for holdenes styrke - og forhåbentlig er det godt nok til at være med i den sjove ende af de respektive rækker.

Førsteholdet har fået nyt førstebræt. Hans Henrik Hansen har valgt atter at spille for Ballerup, der ulykkeligvis opnåede en heldig oprykning til 3. division. Hans plads overtages af Hans-Henrik Madsen, der har spillet for den nu hedengangne skakklub i Hedehusene i den sidste halve snes år. Der er kun få ratingpoint i forskel på deres officielle ratingtal, og på grund af navneligheden - kun en bindestreg og to bogstaver i efternavnet udgør forskellen - vil der nok også være mange, der slet ikke vil bemærke, at vi har fået ny førstemand. Men som spilletyper er de meget forskellige. Hvor den gamle Hans Henrik var den positionelle type, der spillede i timevis på at realisere små positionelle fordele, er den nye Hans-Henrik den giftige taktiker, der ikke går af vejen for hårde satsninger på spektakulære ofre i uklare stillinger.

Længere nede på listen har vi fået Morten Olsen med i stedet for Søren Larsen. Og selv om Morten er raslet ned i rating i løbet af den sidste sæson, er det næppe heller nogen svækkelse. Også Morten Madsen er vendt tilbage, men han har foreløbig ønsket at holde sabbatår fra holdskak, så han optræder foreløbig på styrkelisten som reserve. Så kan resultaterne i efteråret vise, om vi får brug for at arbejde på at overtale ham til at være med fast efter nytår.

Mesterrækken er en ren dynamitrække i år. Sidste år var der tre hold, der var klart svagere end de øvrige. Kun nyoprykkede Vordingborg ligner i år en nedrykker. De har gode folk i toppen, men savner fuldstændig bredde. Præstø er vel det næstsvageste hold. De har ingen mesterspillere, men de har til gengæld bredden, alle på holdet er nogenlunde lige stærke.

De øvrige seks hold har alle styrke til at kunne rykke op - men et af dem skal formentlig ned i A-rækken! Der er fem hold fra vores hovedkreds med i samme gruppe i 3. division, og jeg tror ikke meget på hverken Saxo, Roskilde eller Føroyar som nedrykkere. Køge ligner en sikker nedrykker i år efter et af sæsonens mest bemærkelsesværdige klubskifter - deres førstebræt og topscorer gennem godt og vel 20 år, Ole Jakobsen, er skiftet til Greve. Og ret beset er hverken Skovbo, Dianalund, Næstved eller Kalundborg stærkere end de hold, der spiller i Mesterrækken. Og rykker to hold fra vores hovedkreds ud af 3. division, skal der tre hold ned fra Mesterrækken. Det kan gå hen og blive en gyser.

Slagelse lå længe til oprykning sidste år, men blev overhalet på målstregen af Næstved. I år har de hentet endnu en mesterspiller fra talentfabrikken i Forlev, Martin Lind Mortensen. De får sikkert hård kamp af nedrykkede Haslev, der også har flere gode unge folk på holdet, som stadig bliver stærkere. Sidste års anden nedrykker Holbæk har måske på papiret det stærkeste hold med den største bredde, men det består til gengæld mest af "gamle mænd", der får for lidt kamptræning. Måske er de netop derfor et godt bud på sjettepladsen ...

Nykøbing S har ført sig frem som det nye nordvestsjællandske superhold, men lad os nu se, hvad de står for. De kommer til at mangle deres andetbræt Morten Ligaard det meste af sæsonen, og så ser de straks knap så skræmmende ud. Det andet Nykøbing-hold, det fra Falster, er som sædvanlig den store joker. Det er to helt forskellige hold alt efter om de spiller ude eller hjemme - og ikke mindst om deres førstehold spiller den dag man skal møde dem. Heldigvis skal vi møde dem hjemme i 2. runde - hvor deres førstehold er i aktion i Århus!

Hvordan klarer vi os? En placering blandt de tre første vil være ovenud flot, men jeg vil være godt tilfreds med en placering blandt de fem bedste. Faktisk var min største bekymring efter at vi kiksede oprykningen til 3. division sidste år, om vi kunne samle et hold der var stærkt nok til at indgå nedrykning fra Mesterrækken i år ...!

Andetholdet har også et par udskiftninger. Torben W. Petersen har som bekendt forladt os, men vi har fået en fuldgod erstatning i Otto Sparre, der er vendt tilbage. Tommy Elholm har taget over som holdleder, og jeg er helt tryg ved at han nok skal holde styr på tropperne.

Sidste år undgik vi med nød og næppe nedrykning fra nordgruppen i A-rækken. Alligevel er vi blevet rykket ned - til sydgruppen! Sammen med Køge II skal vi møde holdene fra Lolland-Falster. Det er på en måde positivt, for den række er uden tvivl den svageste af de to A-rækker. Men det giver nogle praktiske problemer. Vi skal spille op til fem kampe om søndagen på grund af de lange afstande. Til gengæld har vi kun en enkelt "lang" udekamp - i Nysted, og jeg må da rose vores nye holdturneringsleder Svend Dyberg Larsen for at have taget rimeligt hensyn til os - efter omstændighederne. Men det havde jeg nu også bedt om, da jeg meldte holdene til!

Sportsligt set er holdene i rækken nok meget jævnbyrdige, bortset fra Præstø II, som alle nok kan slå. Flere af holdene syd for broen har været i Mesterrækken for nylig, men har ikke helt fordums styrke, og ingen af holdene har styrke til Mesterrækken. Men der er jo alligevel en oprykningsplads at spille om. Jeg tror det bliver en spændende turnering, og at det bliver meget jævnbyrdigt, men hvis ellers vi ikke har for mange afbud tror jeg bestemt på, at vi kan slutte helt i toppen. Ikke mindst fordi vores hold er en spændende blanding af rutinerede folk og talentfulde unge mennesker.

Tredjeholdet vandt suverænt sidste år - og de ville gerne prøve at spille i B-rækken, men der har ikke været tilstrækkelig basis for at stille tre 8-mandshold. Til gengæld tror jeg de får mere modstand i år, for der er kun én C-række mod fire sidste år, og vores var nok lidt rigeligt tyndt besat. Men lad os nu se. Vi skal jo spille om det!

Styrkeliste

gældende frem til 31. december

1. Hans-Henrik Madsen 1. hold
2. Poul Buhl 1. hold holdleder
3. Obert Frederiksen 1. hold
4. Lasse Appelquist 1. hold
5. Karsten Jensen 1. hold
6. Jørgen Obert Frederiksen 1. hold
7. Vagn Larsen 1. hold
8. Morten Olsen 1. hold
9. Morten Madsen reserve
10. Lindved Sørensen 2. hold
11. Jonas Nilsson 2. hold
12. Tommy Elholm 2. hold holdleder
13. Martin Andersson 2. hold
14. Martin Nikolajsen 2. hold
15. Otto Sparre 2. hold
16. Arne Skov Jensen 2. hold
17. Peter Christoffersen 2. hold
18. Hans Majlinder reserve
19. Bo Nielsen 3. hold
20. Lars Vilsgaard 3. hold
21. Poul Nielsen 3. hold holdleder
22. Michael Christensen 3. hold
23. Finn Anker Jensen reserve
24. Jimmy Petersen reserve
25. Farhad Abdi reserve
26. Jon S. Pedersen reserve
27. Inette Vintersfjord reserve
28. Liselotte Madsen reserve
29. Aksel Appelquist reserve