Holdskak i 30 år

Tredjeholdet: 30 år i tal

Statistik over klubbens resultater i holdturneringen - samlet og kommenteret af Poul Buhl

Tredje del af artikelserien om klubbens resultater i holdturneringen gennem de seneste 30 år handler om tredjeholdet. På de følgende sider kan du leve med i holdets opture og nedture, succeser og fiaskoer gennem en menneskealder

I den første sæson i holdturneringen deltog vi med tre hold. Tredjeholdet startede i den laveste række, C-rækken. Vi var kommet i gruppe med seks klubber fra sydøstsjælland, hvoraf flere forlængst er gået i opløsning.

Holdets første kamp foregik ude mod Gunderslev onsdag den 3. oktober 1968, og det er bestemt ikke en kamp, vi har nogen grund til at mindes med stolthed. Vi tabte 4 1/2-3 1/2, men det var egentlig meget godt klaret i betragtning af, at holdet stillede med kun fem mand. Ganske vist havde klubben i arbejderskakdagene spillet med femmandshold, men nu bestod et hold af 8 mand. Kun datidens regel om, at man måtte stille op på de fem nederste brætter gav os chancen for at slippe hjem med et hæderligt nederlag.

Turneringen fortsatte med en oversidderrunde og et hjemmenederlag på 5-3 til Bjæverskov-Borup II - som siden er kommet til at hedde Skovbo. Stillingen kan man finde i VARIANTEN: "C-holdet klarer sig knap så godt og ligger efter 3. runde på 5. pladsen hele 6 point efter nr. 4. I retfærdighedens interesse skal det siges, at holdet har spillet en kamp mindre end nr. 1, 3 og 4." Men så kom holdet også i gang. De næste to kampe blev vundet 7-1, og pludselig var holdet med i toppen.

I 6. runde blev det til en kneben udesejr over Præstø II, og dermed var oprykningen indenfor rækkevidde. Og det lykkedes faktisk med en 6-2 sejr over Hyllinge i sidste runde. Holdet sluttede lige med Præstø II, men med et enkelt matchpoint mere, og en overraskende oprykning var hjemme allerede i holdets første sæson.

I VARIANTEN fra 30/9 1969 offentliggøres holdene til den nye sæson og får følgende ord med på vejen af redaktør Lasse Appelquist: "Det skat understreges, at inddelingen er sket ud fra: 1) spillernes resultater i samtlige turneringer i sæsonen forud og til nu. 2) spillernes resultater i holdturneringen og 3) spillernes formodede øjeblikkelige styrke. Af disse 3 kriterier er det naturligt, at der lægges størst vægt på 3) ... Som det fremgår af ovenstående, er det altså ikke en enkelt turnering, der lægges til grund for opstillingen. Hvis du føler dig forbigået, er dit bedste argument for at få den eventuelle fejl rettet, at du vinder dine partier i holdturneringen. Thi klubben har nemlig ret til at ændre holdinddelingen én gang undervejs (efter 3. eller 4. runde) ... forhåbentlig uden at den (de), der rykkes ned, bliver fornærmet. Inden for hvert hold kan opstillingen imidlertid ændres fra gang til gang, således at der altid kan stilles i formodet stærkeste opstilling. Så husk: Det er altid muligt ved stærkt spil i holdturneringen at spille sig op på en højere plads. Holdturneringskomitéen håber, at alle, uanset om de er enig med den i deres placering, vil spille op til deres bedste hver gang og gå 100% ind for, at holdet skal få en god placering." Mellem linierne fornemmer man jo tydeligt, at nogen ikke har været helt tilfredse med holdopstillingen.

I 1969/70 startede holdet i B-rækken sammen med andetholdet, som også var den første modstander. Trofaste læsere vil kunne huske denne skandaløse kamp, der sluttede 4-4 med kun 6 spillere på hvert hold. Men holdmoralen blev bedre gennem sæsonen, og i en meget jævnbyrdig række lykkedes det at opnå en kneben fjerdeplads ved hjælp af to sejre over tredjeholdene fra Sorø og Haslev.

De følgende år blev præget af en krise blandt de mange små landsbyklubber, som i stort tal lukkede i forlængelse af kommunalreformen i 1970. I 1970/71 stillede kun seks hold op i B-rækken, og selv om det i anden runde blev til revanche med en 5-3 sejr ude over Gunderslev - denne gang med fuldt hold - sluttede holdet alligevel på den forsmædelige sidsteplads. For selv om Gunderslev tabte alle deres kampe, fik de flere point. Det gik nemlig helt galt i sidste runde, hvor vores hold løb ind i sit største nederlag nogensinde - 0-8 hjemme mod Slagelse III.

Trods sidstepladsen blev holdet i B-rækken, hvor det også de to følgende sæsoner blev til sjettepladser - denne gang dog ud af otte hold. Der begyndte så småt at ske et generationsskifte på holdet, flere fra den gamle garde fra arbejderskaktiden lagde op, og nye folk kom til i skikkelse af folk som Dan Brønnum, Hans E. Pedersen og Erik Thyssen. Og det skulle snart vise sig at give bonus.

I 1973/74 vandt holdet B-rækken suverænt. Sæsonen startede med fire beskedne sejre, men så i femte runde kom en fuldtræffer: 8-0 over Fuglebjerg II. Netop i den kamp var der debut til Karsten Jensen, et navn man fortsat støder på i holdturneringssammenhæng. Og med det resultat var førstepladsen ikke truet, selv om sjette runde indbragte sæsonens eneste nederlag. Det viser sig i øvrigt ofte, at oprykkeren taber i sjette runde, har jeg bemærket ...

Tredjeholdet er faktisk det eneste af klubbens hold, der har prøvet alle de mulige resultater i en holdkamp. Førsteholdet har i løbet af sine første 30 sæsoner aldrig tabt 1/2-7 1/2, mens andetholdet ikke har tabt med 0-8. Det håber vi selvfølgelig heller ikke kommer til at ske. Tredjeholdet har da også kun de to gange oplevet et 8-0 resultat - én gang som sejrherre og én gang som taber.

Sæsonen 1974/75 blev en af de bedste i klubbens historie. Førsteholdet opnåede med en femteplads i 2. division sin bedste placering nogensinde, andetholdet rykkede op i 3. division, og tredjeholdet opnåede sin bedste placering nogensinde med en tredjeplads i A-rækken. Det var i øvrigt også den sæson, hvor jeg selv startede i klubben. Uden at jeg i øvrigt på nogen måde skal antyde den historiske betydning for klubben af netop denne begivenhed.

Tredjeholdet startede sin første sæson i A-rækken med en sejr på 5 1/2-2 1/2 over Næstved II, og det er også holdets hidtil største sejr i A-rækken - selv om det er lykkedes at tangere resultatet et par gange. I alt blev det til tre sejre, da også Forlev og Skælskør-Eggeslevmagle blev besejret.

I sidste runde spillede vi ude mod Fuglebjerg, og den kamp husker jeg specielt for min egen debut i holdturneringen. Det var en stor begivenhed for en lille dreng på 12 år at blive sendt afsted til en holdkamp i A-rækken, men jeg var ikke helt tilfreds med indstillingen på holdet, og specielt ikke at vi kun opnåede 4-4 mod et hold, der havde tabt alle sine foregående kampe i turneringen. Men det var i det mindste ikke min skyld, for jeg vandt! Og så var resultatet i øvrigt godt nok til tredjepladsen, vi skulle trods alt have haft 13 point i den kamp for at avancere i tabellen.

Sæsonen 1975/76 blev præget af flere udskiftninger i spillerstaben, og stammen på holdet kom til at bestå af mindre rutinerede kræfter som mig selv. Rækken var yderst jævnbyrdig, 5-3 var både vores største sejr og største nederlag. Vi fik kun to sejre, og det så heller ikke for godt ud undervejs i turneringen, men i sidste runde undgik vi nedrykningen med en altafgørende udesejr over Korsør II på 5-3 med kun 7 mand.

Året efter var der igen dramatik i sidste runde. Trods seks klare nederlag kunne nedrykningen stadig undgås. Kampreferent i VARIANTEN var Steffen Appelquist: "Modstanderen var Fuglebjerg. Vort hold skulle vinde en stor sejr, og samtidig måtte Skælskør ikke få mere end 4-4 mod Forlev. Per Lind vandt hurtigt. Wolfram førte med 7 dronninger, 9 tårne eller 11 løbere og springere, og mindst et ulovligt træk blev foretaget, uden nogen af spillerne bemærkede det, de spillede frejdigt videre, Wolfram vandt! Ole Larsen stod ikke næstbedst, men kom til det efter at have holdt udsalg og tabte. Den nybagte 1. kl.-spiller Jens Abildlund kom galt afsted i midtspillet, men i slutspillet blev hans kampvilje belønnet med en remis. De øvrige resultater var gevinster til Bredvig og Lindgren, samt remiser til Buhl og Stig. Slutresultat 5 1/2-2 1/2 til Ringsted. Det hjalp dog ikke, idet Skælskør slog Forlev med hele 7-1."

Efter holdets første nedrykning blev det til en beskeden tredjeplads i B-rækken i sæsonen 1977/78, hvor klubbens to bedste hold ellers begge rykkede op. Tredjeholdet ville ikke stå tilbage, og i 1978/79 gik det virkelig stærkt. Med 21 point af 24 mulige i de første tre kampe satte holdet sig solidt på førstepladsen og så sig aldrig tilbage. Et overraskende nederlag til Dianalund II i næstsidste runde - oprykkerne taber altid i sjette runde! - skabte dog lidt spænding inden sidste runde, hvor tingene imidlertid blev sat på plads med en sikker 6-2 sejr over den eneste konkurrent til førstepladsen, Sorø II.

Holdet blev i denne sæson båret af et nyt kuld af juniorer i skikkelse af Frank Christensen, Søren M. Larsen, Claus Kjærsgaard, Anders Jørgensen og Niels Kofoed. Årets topscorer blev Claus Kjærsgaard, der indskrev sig i klubbens historiebøger som den ene af kun to spillere, der har præsteret at score 7 af 7 i en holdturnering. Desværre havde Claus og flere af de andre juniorer nået "videreuddannelsesalderen" og stoppede i klubben efter sæsonen. Men det er nu engang de geografiske betingelser for en klub, der trods alt ligger et stykke væk fra universitetsbyerne.

Som så mange gange før i klubbens historie var det derfor et amputeret hold, der stillede op efter oprykningen. Der blev dog kæmpet godt, og trods kun en enkelt sejr i sæsonens løb var der også gode resultater. f.eks. uafgjort mod begge topholdene, og slutresultatet blev en sjetteplads. Så godt gik det imidlertid ikke det følgende år, og efter syv nederlag og en klar sidsteplads i 1980/81 måtte holdet tilbage i B-rækken.

Starten på 1980´erne markerede også en voldsom udskiftning på holdet. Mange af de gamle medlemmer, der havde været med fra starten af 70´erne, begyndte at sige fra. Nye på holdet de følgende år var skoleskakspillerne fra Benløse. Deres invasion af klubben var med til at vende op og ned på mangt og meget. En af de første der markerede sig var Hans-Henrik Madsen - trofaste læsere af VARIANTEN vil være stødt på dette navn tidligere - som i sæsonen 1981/82 brillerede ved at vinde alle de fem partier, han spillede på holdet. Slutplaceringen det år blev en andenplads i B-rækken, men vi var ikke i nærheden af at true Sorø III, der vandt rækken helt suverænt. Også Sorø havde et stort og meget talentfuldt juniorkuld i de år.

Foryngelsen af holdet fortsatte de følgende år med Jørgen Hansen som holdleder og juniorer som Morten Madsen, Peer Jensen, René Nielsen, Henrik Laustsen og Lars Vilsgaard blandt de bærende kræfter. I 1982/83 sluttede holdet på tredjepladsen i B-rækken. Det var en af de første sæsoner med fællesafslutning i alle rækker, og sidste runde foregik i Ringsted - hvor Køge II glimrede ved sit fravær og derfor blev diskvalificeret, selv om de havde ligget til en topplacering.

I 1983/84 vandt holdet for tredje gang B-rækken. Trods de mange juniorer på holdet var det en senior, der blev topscorer - Jens Jørvad med maksimum 6 point for de seks runder. Holdet var oversidder i sidste runde, men førte så stort, at ingen kunne hente dem.

Desværre kom holdet aldrig til at spille i A-rækken. Medlemskrisen slog igennem, ikke mindst fordi mange af skoleskakspillerne forlod klubben efter kun kort tids medlemskab, og desværre var der ikke basis for at stille mere end to hold den følgende sæson. Efter 16 sæsoner med fornuftige sportslige resultater måtte tredjeholdet nedlægges - efter en af sine bedste sæsoner.

Der skulle gå tre sæsoner, før holdet genopstod. Også andre klubber havde haft medlemskrise, og derfor gik man i sæsonen 1987/88 over til at spille med 4-mandshold i C-rækken. Det var straks meget lettere at skrabe 4 mand sammen til et hold, men i første omgang holdt det kun i to sæsoner. I 1987/88 sluttede holdet på en tredjeplads efter to Næstved-hold. Den følgende sæson kneb det med at samle spillere. Holdet bestod af en flok urutinerede juniorer og sluttede på en klar sidsteplads - men sæsonens eneste sejr blev på hele 4-0 over et af rækkens bedre hold.

De næste to sæsoner blev tredjeholdet igen lagt i mølposen, indtil det i 1991/92 genopstod i en mere livskraftig form, nu med Poul Nielsen som holdleder. Den første sæson sluttede holdet på en beskeden fjerdeplads i C-rækken.

En pludselig medlemstilgang betød, at der i sæsonen 1992/93 var basis for at genskabe tredjeholdet som et 8-mandshold, og endda et ganske stærkt hold på papiret. Det sluttede på en andenplads i B-rækken, men det viste sig også at være en engangsforeteelse. I den følgende sæson var tredjeholdet igen et 4-mandshold.

De seneste fem sæsoner har vores tredjehold ligget i toppen af C-rækken. Tre år i træk sluttede holdet på andenpladsen, og det begyndte efterhånden at ligne en rolle som de evige toere. Men i 1996/97 blev traditionen brudt med en tredjeplads. Og så i 1997/98 lykkedes det endelig. Vores tredjehold vandt omsider C-rækken - for anden gang. Første gang var jo i holdets allerførste sæson i 1968/69.

Efter sejren i C-rækken var der forhåbninger om igen at kunne stille tredjeholdet som et 8-mandshold, ikke mindst for at kunne få lidt større sportslige udfordringer i B-rækken. Det var der desværre ikke basis for i år, men lad os håbe, at det snart bliver muligt igen. Det kræver imidlertid en større tilgang af seniormedlemmer, for med en spilletid til klokken 24 i B-rækken duer det simpelthen ikke at sende størstedelen af vores juniormedlemmer i kamp i den række. Så er spilletiden i C-rækken noget mere spiselig over for de unge og deres forældre, efter at betænkningstiden for nogle år siden blev nedsat, så kampene senest er færdige kl. 22.30.

Indenfor den overskuelige fremtid er det nok mere sandsynligt, at vi får etableret yderligere et 4-mandshold af de af vores juniormedlemmer, der ikke er fast på et hold i øjeblikket. For det er bestemt ikke lysten til at være med, som det kniber med. Problemet er i høj grad at få flere voksne klubkammerater til de unge, som også gerne vil være med. For selvfølgelig er det naturligt, at man som forholdsvis nyt klubmedlem får en chance for at repræsentere klubben på et hold, og det er selvfølgelig det mest naturlige at give folk deres debut i den laveste række - C-rækken.


 

Tredjeholdet har i sine 159 holdkampe anvendt ikke færre end 122 forskellige spillere, hvilket svarer til, at holdet har haft en debutant med i tre kampe ud af fire. Men da holdet i størstedelen af klubbens 30 år i holdturneringen har været det lavest rangerende, har det også været det naturlige sted at prøve nye folk af i holdskaksammenhæng.

Af de 122 spillere har de 21 kun været med en enkelt gang, og kun 54 er nået op på de 7 kampe, der normalt svarer til en hel sæson - selvom det dog må bemærkes, at tredjeholdet ofte har deltaget i rækker, der ikke var fuldt besat med de normale 8 hold. Kun 7 spillere har nået 25 kampe på tredjeholdet, så mange jubilarer er det ikke blevet til i tidens løb.

Den spiller, der suverænt har haft flest kampe på tredjeholdet, er Arne Lindgren. Han stratede i 1970 og spillede 11 sæsoner i træk på holdet, inden han trak sig tilbage fra klublivet i 1981. Det blev til 54 kampe og 22 point, og begge dele er fortsat rekord på holdet. Men hans scoringsrekord holder muligvis ikke sæsonen ud. Poul Nielsen mangler kun 31/2 point i også at nå de 22 point for noget færre kampe. Han gik sidste sæson forbi en anden af de gamle drenge fra 1970´erne, Willy Jensen, og blev dermed spilleren med næstflest kampe på tredjeholdet. Men han har endnu mindst tre sæsoner op til Arne Lindgrens rekord.

Lars Vilsgaard følger godt med i Pouls fodspor og er på femtepladsen i antallet af kampe for tredjeholdet. Men derfra er der langt ned til de nærmeste spillere, der endnu er aktive på dette niveau. Nærmest ligger Bo Nielsen på 30. pladsen med 11 kampe. Undervejs nedad listen finder man også adskillige navne, som nu hører hjemme på førsteholdet, og hvoraf mange i sin tid fik deres debut på klubbens tredjehold.

Blandt enkeltresultaterne springer især Claus Kjærsgaards 111/2 point af 13 i hans to sæsoner på holdet i øjnene. Han blev da også topscorer begge år. Og blandt de mest aktive på holdet ligger især Lars Vilsgaard godt med over 60% i sine 29 kampe. Tiden vil vise, hvad fremtidens folk kan præstere - inden de bliver sparket op på et højere rangerende hold ...